De multe ori ai auzit că zâmbetul este cartea de vizită a oricărei persoane și, din punct de vedere psihologic, unul dintre lucrurile care ne indica faptul ca cel de langa noi emana o stare de bine. Un zâmbet frumos si sanatos nu doar ca imbunatateste increderea in sine, dar este și un indicator al stării generale de sanatate. 

 Obținerea unui zambet perfect este un proces continuu, care începe cu respectarea unei igiene corecte a cavitatii bucale si poate solicita urmarea unui tratament de îndreptare a dinților.

Multi dintre pacienti vor sa afle, de la bun început, ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar. Chiar dacă inițial au existat numeroase mituri cu privire la anii pana la care acesta poate fi purtat, în zilele noastre este un tratament care nu are limita de varsta.Hai sa descoperim in randurile urmatoare multe dintre cele mai frecvent intalnite avantaje si dezavantaje pe care le are un aparat dentar la adulti!

 Ce este un aparat dentar?

Din punct de vedere tehnic, un aparat dentar este un dispozitiv capabil sa impună o poziție corecta dintilor. Cu ajutorul unui medic ortodont, acesta este setat cu precizie pe fiecare dinte și utilizat pentru a trata malpozitiile dentare. In timp, forța pe care aparatul dentar o aplica pe dinți va determina repozitionarea dintilor definitivi la adolescenți și adulți pentru a obține un zambet ideal. Cu toate acestea, este recomandat ca pacienții să fie informați cu privire la ce avantaje și dezavantaje are un aparat dentar la adulți.

In acest moment, există două categorii mari de aparate dentare pe care medicul ortodont le poate recomanda pacienților, respectiv:

Aparate dentare fixe sunt purtate pe toata durata tratamentului, fără posibilitatea de a fi date jos. Initial, bracketii se „lipesc” pe dinti cu ajutorul unei soluții speciale, iar apoi se introduce sarma/ firul care conecteza bracketii. Aceasta, la randul ei, va avea rolul de a acționa bracketii și de a genera presiune pe dinți, lucru care îi va deplasa până când aceștia vor ajunge în poziția dorită.

Printre aparatele dentare fixe pe care medicul ortodont le poate recomanda în schema de tratament se numără :  cele clasice (cunoscute si ca aparate dentare metalice), cele estetice (aparatele dentare din ceramica sau safir) și cele invizibile (se aplica pe partea interioară a danturii, devenind astfel insesizabile). Bracketii aferenti unui aparat dentar au culori diferite, aspect care usureaza perioada de tranziție a multor pacienți;

Aparate dentare mobile – sunt purtate pe toata durata tratamentului, însă exista posibilitatea de a fi date jos in orice moment, pentru igienizare sau alimentatie. Pentru a le obține, medicul ortodont va realiza o scanare digitală a dintilor pacientului, urmand ca, in cateva zile, aparatul sa ajungă în cabinet și să poată fi introdus in schema de tratament.  In aceasta categorie de aparate sunt incluse si aligenerele(Invisalign) care oferă un confort ridicat pacienților.

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un aparat dentar?

Decizia de a purta un aparat dentar se ia alături de medicul ortodont. În urma unei consultații, acesta se poate pronunta in directia recomandarii unui astfel de tratament. Doar după o colectare aprofundata a datelor(2D, 3D si 4D) pacientului vom avea posibilitatea de a pune un diagnostic și a face o secventa de tratament. 

Aparatul dentar este folosit în tratarea mai multor afectiuni ortodontice. Printre acestea se numara:

  • Malocluzia – muscatura nu este perfectă din cauza faptului ca dinții nu sunt aliniati corect pe arcada;
  • Diastema/trema – cunoscută în limbajul de zi cu zi ca strungareata. Se traduce prin spațiul existent între cei doi dinti frontali centrali;
  • Spațiile rezultate în urma unor extractii dentare;
  • Absenta congenitala a unor dinti definitivi
  • Poziționarea incorecta pe arcada a dintilor definitivi care sunt blocati in os;
  • Poziționarea incorecta pe arcada a dintilor situații prea in fata sau prea în spate;
  • Tratarea dintilor inghesuiti sau a celor cu spații foarte mari între ei;
  • Tratarea dintilor rotati;

La finalul tratamentului cu aparat dentar fotografiile before and after va vor ajuta sa vedeți mai bine rezultatele. De asemenea, un aparat dentar fix are avantaje și dezavantaje care trebuie discutate cu medicul ortodont. De cele mai multe ori, acesta va solicita o radiografie dentara pentru a vedea cum sunt pozitionati dinții. O atenție deosebita va fi asupra maselelor de minte, pentru care este posibil sa fie necesara extractia lor, evitand astfel complicatiile eruptiei lor.

Care sunt avantajele unui aparat dentar la adulti?

In ultimii ani, la nivel national s-a constatat o creștere a numărului de pacienți care si-au dorit ca zambetul lor sa arate impecabil. Multi dintre noi avem cel putin un prieten pe care l-am văzut sa poarte aparat dentar. Toate aceste lucruri s-au datorat avantajelor oferite de rezultatul final care, pe langa latura estetica, se bucura inclusiv de o latura funcțională. Așadar enumeram avantajele aparatelor dentare:

  • Dinții sunt pozitionati corect pe arcadele dento-alveolare
  • Masticatia este semnificativ îmbunătățită, fiind un echilibru musculo scheletal corect
  • Durerile și disfuncțiile articulare sunt evitate, de la bun început printr-o armonizare a muscaturii cu pozitia ce mai stabila articulara.
  • Dinții sunt pozitionati in sistemul stomatognat corect, multumita repozitionarii dintilor inghesuiti, ceea ce face ca igienizarea sa fie mai ușoară iar acumularea de tartru(placa bacteriana mineralizata) sa fie mai redusa.
  • Dinții sunt utilizati în mod echilibrat, făcând ca forțele masticatorii sa se distribuie echilibrat evitand uzura excesiva;
  • Muscatura este corecta iar protectia mutuala a dintilor posteriori și anteriori este restabilita
  • Repozitionarea dintilor oferă suport părților moi (buze, pometi) făcând de multe ori din tratamentul ortodontic un tratament de reintinerire. 
  • Stima de sine este profund imbunatatita, iar zâmbetul este unul de neprețuit;

Exista dezavantaje datorate acestui tip de tratament?

In general, singurul dezavantaj conferit de purtarea aparatului dentar este disconfortul resimtit în primele zile de la începerea tratamentului. În majoritatea situațiilor, pacienții se confrunta cu dureri suportabile de scurta durata. Exista insa si exceptii, în funcție de rezistență la durere pe care o are fiecare pacient.

Un alt dezavantaj pe care acest tip de tratament îl poate avea este perioada de purtare. Deși sunt studii în care se confirma perioada de purtare mai mare a aparatelor cu bracketuri fizionomice, considerăm ca durata purtării este strict dependentă de un diagnostic si plan de tratament coerent si precis. In mod normal durata de purtare variază între 15 și 24 luni. 

Insa, cel mai mare dezavantaj pe care aparatul dentar îl are este designul mai puțin estetic. Cu toate acestea, pacientii se pot indrepta spre modelele invizibile care se aplica in spatele dintilor si nu sunt deloc sesizabile. De asemenea gutierele transparente confera o estetica sporita.  Important de precizat in acest caz este faptul ca pretul acestuia este mai mare comparativ cu cel al aparatelor dentare vizibile. Insa, cea mai buna metoda de a descoperi un pret pentru aparat dentar este sa solicitati o oferta de pret.

Cei de la Carefree Dental atrag atentia asupra faptului ca schimbarea medicilor ortodonti si, implicit, a tratamentului implica noi costuri. De aceea, este ideal sa ramaneti la acelasi specialist pe toata durata purtarii aparatului dentar. Spunem acest lucru pentru ca tot mai multi pacienti ajung la noi cu un aparat dentar pus incorect si, automat, cu dinti care nu au ajuns sa se indrepte.

Cat timp durează tratamentul cu aparatul dentar?

Durata tratamentelor ortodontice este specifica fiecărui caz în parte. In general, adultii vor purta aparatul dentar între 15 luni si 2 ani. Cazurile ușoare, în care se are in vedere doar alinierea dintilor, vor solicita o perioada de purtare de maxim 1 an. Cele mai dificile, care vizează corectarea muscaturii, se pot prelungi pana la 2 ani și jumătate.

Rapiditatea cu care își face efectul tratamentul cu aparat dentar tine si de tipul de aparat. Statistic vorbind, cele clasice (aparatele dentare metalice) aduc cel mai rapid dinții în poziția corecta.

Dacă am vorbi despre o medie – în aproximativ 12-15 luni putem vorbi despre îndepărtarea aparatului dentar.

Ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar in materie de costuri?

In functie de biomecanica stabilita de medicul ortodont, uneori pot fi necesare dispozitive care sa deplaseze dintii cat mai controlat. Aceste dispozitive pot avea nevoie de inserarea unor suporti- miniimplante care vor fi ancorate pentru a creste predictibilitatea si viteza deplasarilor dentare. Bineinteles in functie de cazul clinic costul aparatului poate sa fie variabil.

Pe langa costul aparatului dentar aferent modelului ales, tratamentul ortodontic impune un consult lunar al pacientului, realizat de către medicul ortodont. 

Costuri aditionale pot fi generate de evenimentele din timpul tratamentului care pot implica: ruperea sau deteriorarea sârmelor sau a bracketilor aplicați pe dinti.

La finalul tratamentului ortodontic, deoarece dinții mai au nevoie de o perioada de solidarizare se folosesc contentii- retainere, aplicate pe arcada superioara si inferioara. Costurile de indepartare ale aparatului dentar precum si contentiile vor fi comunicate de ortodont la începutul tratamentului.

Cum este impactata igiena danturii în timpul purtarii unui aparat dentar?

Întreaga perioada de purtare a aparatului dentar implica o igienă specială și corespunzătoare a cavitatii bucale. Puteti afla mai multe despre întregul ghid de instrucțiuni aici și puteți nota următoarele recomandări:

  • Prezentarea la consultul lunar în cadrul căruia medicul ortodont poate monitoriza evolutia pozitionarii dintilor;
  • Purtarea aparatului dentar mobil în conformitate cu recomandările medicului ortodont, inclusiv seara;
  • Menținerea unei igiene orale corespunzătoare, ideal cu spalarea dintilor după fiecare masa;
  • Folosirea intregului aresnal recomandat de medicul ortodont pentru igienizarea dintilor si bracketurilor.
  • Familiarizarea cu aparatul dentar, chiar daca initial pare a fi un corp strain;

Pentru a avea grija de dinti pe timpul tratamentului în mod corespunzător, concomitent cu purtarea unui aparat dentar, periuta electrica va avea cel mai bun rezultat.

La finalul tratamentului ortodontic veți obține zambetul dorit, pe care îl puteți scoate și mai tare în evidenta apeland la serviciile de albire profesionala sau modificari ale formei si dimensiunii dintilor prin gingivectomie sau fatete dentare.