Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar sau dentoalveolar este o denumire folosită pentru a descrie o acumulare localizată de puroi în osul alveolar, la vârful rădăcinii dintelui. De obicei, apare secundar cariilor dentare, traumatismelor, obturațiilor profunde sau eșecului tratamentului de canal. Reprezinta o stare acuta a unei patologii existente.

Tipuri de abces dentar

  • Abces periapical: colecție localizată la vârful rădăcinii dintelui. Este cel mai frecvent dintre toate abcesele și este de obicei asociat cu un dinte non-vital. Dacă nu este tratat, poate afecta structurile din jurul dintelui și, în cele din urmă, poate duce la extracția dintelui afectat.
  • Abces gingival: Abcesul gingival apare pe linia gingivală a dintelui. Acesta este adesea cauzat de leziuni externe ale țesutului gingival, fie din cauza resturilor alimentare blocate, fie din cauza utilizării unui scobitor. Este o infecție localizată care afectează gingia marginală sau papila interdentară.
  • Abces parodontal: Abcesul parodontal este o formă avansată a bolii parodontale. Dintele afectat prezintă deja un buzunar parodontal preexistent și un anumit grad de pierdere osoasă. Chiar și după efectuarea unui detartraj, acest abces poate apărea, deoarece buzunarul parodontal infectat conține bacterii captate, care tind să se înmulțească și să invadeze țesuturile moi.
  • Abces pericoronar: abces localizat care afectează țesutul gingival din jurul coroanei unui dinte parțial sau complet erupt (adesea asociat cu molarul de minte inferior).
  • Abces parodontal/endodontic combinat.

Simptomele unui abces dentar

  • Durere pulsatilă la nivelul dintelui sau gingiei – poate apărea brusc și se agravează treptat.
  • Durere care se răspândește către ureche, maxilar și gât.
  • Durere la masticație și înghițire.
  • Roșeață și umflare la nivelul feței.
  • Dintele afectat poate fi sensibil, decolorat sau mobil.
  • Gingii roșii, umflate și lucioase.
  • Sensibilitate la alimente și băuturi calde sau reci.
  • Respirație urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură.
  • Ganglioni limfatici prezenți la palpare în zona cervicală

De asemenea, este posibil să apară febra (o temperatură ridicată de 38°C sau mai mult) și o stare generală alterată. Durerea se poate agrava atunci când se schimbă poziția capului, ceea ce poate îngreuna somnul.

În cazurile severe, este posibil să apară dificultăți în deschiderea gurii și înghițire. De asemenea, pot apărea probleme de respirație.

Cauzele abcesului dentar

Cariile dentare, traumatismul și igiena dentară precară sunt cele mai frecvente cauze ale abceselor dentare. O deteriorare a smalțului protector al dinților permite bacteriilor orofaringiene să pătrundă în cavitatea dentară (cavitatea pulpei), provocând o infecție locală.

Alte cauze: 

  • Gingivita – inflamația gingiilor poate evolua în parodontită, care poate duce la apariția abcesului.
  • Dinte crăpat sau fisurat – fisurile pot permite bacteriilor să pătrundă în interiorul dintelui.
  • Blocarea alimentelor – resturile alimentare blocate între dinți pot favoriza infecțiile.
  • Tehnica incorectă de periaj – un periaj agresiv sau incorect poate duce la leziuni ale gingiilor sau ale smalțului dentar, favorizând infecțiile.

Abces dentar la copii

Copiii sunt vulnerabili la abcese dentare, mai ales dacă au carii netratate. Semnele unui abces dentar la copii includ iritabilitate, lipsa poftei de mâncare, umflarea feței și dificultate la mestecat. Părinții ar trebui să se adreseze imediat unui medic stomatolog pentru a preveni complicațiile.

Abces dentar în sarcină

Sarcina duce la schimbări hormonale, provocând modificări fiziologice și în cavitatea orală. Aceste schimbări afectează sistemul vascular gingival, răspunsul imunitar, compoziția chimică, nivelurile de pH și flora subgingivală. Gestionarea infecțiilor severe ale gâtului în timpul sarcinii este dificilă din cauza riscurilor potențiale atât pentru mamă, cât și pentru făt. Tratamentul prompt este esențial pentru a evita complicațiile.

Tratamentul abcesului dentar

Abcesul dentar nu se vindecă de la sine și necesită intervenția stomatologică promptă.

Tratamentul poate fi:

  • Denarea abcesului- eliminarea unei cantități semnificative de puroi pentru a reduce inflamația 
  • Tratamentul endodontic (de canal): Atunci când dintele este restaurabil
  • Extracția dentară: Atunci când structura dentară este compromisă 
  • Prescripția de antibiotice: atunci când infecția este severă sau s-a răspândit 
  • Prescripția de antiinflamatoare pentru ameliorarea simptomelor.

Complicațiile unui abces dentar 

Răspândirea infecției dentare netratate către zonele capului și gâtului poate duce la obstrucția căilor respiratorii superioare, sângerare și leziuni nervoase, iar utilizarea analgezicelor poate masca implicarea orofaringiană sau sinusală, ceea ce face necesar un CT pentru detectarea precoce a implicării spațiilor adiacente dintelui afectat permițând drenajul chirurgical precoce și prevenind mortalitatea, însă majoritatea pacienților tind să amâne controlul medical și tratamentele.

Cum prevenim un abces dentar?

Prin practicarea unor obiceiuri bune de igienă orală, cum ar fi periajul de doua ori pe zi și folosirea aței dentare zilnic, ajută la prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Vizitele regulate la dentist

Controlul și curățarea dentară regulată permit medicilor stomatologi să depisteze și să trateze problemele potențiale înainte de a se transforma în abces dentar. Frecvența recomandată a vizitelor stomatologice pentru o sănătate orală optimă este de fiecare șase luni, deși factorii individuali pot necesita ajustări.

Un control stomatologic tipic include un examen complet al dinților și gingiilor, curățare temeinică și realizarea radiografiilor, dacă este necesar.

Intervenție timpurie

Abordarea problemelor dentare, cum ar fi cariile sau bolile gingivale, într-un stadiu incipient poate ajuta la prevenirea progresiei acestora într-un abces dentar.

Concluzie

Abcesul dentar este o problemă serioasă care nu trebuie ignorat. Tratamentul la timp, prin drenaj sau tratament de canal, poate salva dintele și preveni complicațiile.